Глишић: Породица је један од важних сегмената живота, и највећа подршка.

Генерална скупштина Уједињених нација је 1993. године се одлучила на корак проглашења Међународног дана породице са жељом да истицања важности породичног живота и породице као основне друштвене заједнице. Након проглашења 1993. године, наредна 1994. година је проглашена Међународном годином породице. Обиљежавајући Међународни дан породице, циљ је да се подсјетимо на вриједност породичног живота као најважнијег елемента социјалне солидарности и спокојног друштва.

В.д.директора Центара за социјални рад Сребреница Драгић Глишић каже да је њихова установа основа за рад и бригу о социјално угроженим категоријама као и породицама. Према његовим ријечима у данашње вријеме породица је дошла у ситуацију да све већи број породица постаје дисфункционалн.

Радници Центра за социјални рад свакодневно имају обилан посао у постављању оних функционалности које се дешавају у овом времену. Све чешћи разлози дисфункционалне породице је насиље у породици и малољетничка деликвениција. Основна функција породице је социјализација потомства и одржавање психичке стабилности одраслих чланова породице. Дакле, породицу чине брачна веза супружника, рађање и одгајање дјеце, домаћа подјела рада, старање о егзистенцији сродника. Оно што чини породицу различитом од других заједница јесте атмосфера интимности и афективне повезаности њених чланова. Суштина породичног односа је рађање и подизање дјеце, и све што доприноси испуњавању те функције. Попут школе која се заснива на дидактичком троуглу: ученик, наставник и градиво, тако је и породица веза родитеља и дјеце. Постоје различите форме породичног живота, од егзистенцијалног минимума који чине мајка и дијете или отац и дијете, и такву врсту породице називамо непотпуна породица, па све до проширених породица, породичних задруга, у којима живи више генерација. Функције породице су бројне, економске, биолошке, социјалне, психолошке, духовне. Најважнија је функција социјализације или увођење дјетета у живот и друштво – казао је Глишић.

Он наводи да је породица основна јединица друштва јер захтијева заштиту, помоћ и подршку од стране својих чланова, али и друштва као цјелине.

Једино на тај начин свако појединачно може дати свој оптимални допринос заједници у којој живи. Овај дан наглашава важност породице и обиљежава се на различите начине широм свијета кроз програме који су усмјерени ка пружању подршке породици, различите организоване догађаје и концерте. Овај дан искористите са својојм породицом и проведите у природи, и позивам наше суграђане да своје чланове продице изведу на Губер у природу. Породица је један од важних сегмената живота, и највећа подршка. Највећи проблем данашње породице је отуђеност, њено сужавање и ограничавање. Покушавамо да породицу сведемо на што мањи број оних, које зовемо својима и којима дозвољавамо да буду дио нашег живота. Рецепт за сретну породицу као ни за срећан живот не постоји. Центар за социјлани рад Сребреница стоји на располагању свима којима је наша помоћ потребна, надам се да ће наше раднице имати што мање посла, а породице бити срећније – истакао је Глишић.

Међународни дан породице наглашава важност породице и обиљежава се на различите начине широм свијета, кроз програме који су усмјерени ка пружању подршке породици, различите организоване догађаје и концерте. Овај дан обиљежавају породице у својим домовима, у природи, на омиљеним мјестима.

Подјелите ову вијест на друштвеним мрежама!